Op 30 oktober heeft CKMar op het terrein van het Marechausseemuseum in Buren een Canadese Esdoorn (Maple leaf) geplant die door Paleis het Loo is geschonken aan de Stichting Vrienden van het Marechausseemuseum. Voor de volledige tekst verwijzen wij u naar de plaquette die bij de boom is geplaatst.

De plaquette

De tekst op de plaquette

Deze Canadese esdoorn is een ent van een boom met een bijzondere geschiedenis. De oorspronkelijke boom, ook wel Maple Leaf genoemd, stond bij Paleis Het Loo in Apeldoorn. Prinses Juliana schonk deze aan haar moeder, Koningin Wilhelmina, ter herinnering aan het verblijf van het gezin in Canada gedurende de Tweede Wereldoorlog. Toen de boom in maart 1947 geplant werd, was deze niet hoger dan een persoon. Met de jaren is de esdoorn uitgegroeid tot een indrukwekkend exemplaar. Het west paviljoen, aan de linkerzijde van het paleis, was het woongedeelte van Koningin Wilhelmina. Van hieruit had ze een uitstekend zicht op de bijzondere boom. Helaas is het noodzakelijk gebleken om de Canadese esdoorn daar weg te halen. Tijdens een storm in 2018 is de helft van de kroon eruit gebroken. Bij nadere inspectie bleek tevens dat de kern van de boom slecht was. De boom bij Paleis Het Loo is gekapt op 11 juli 2018. Gelukkig zijn er enkele jaren eerder meerdere enten genomen en geplant op de kwekerij van Paleis Het Loo.
In het kader 75 jaar bevrijding heeft Paleis Het Loo een ent geschonken aan de Stichting Vrienden van het Museum der Koninklijke Marechaussee.
Wij zijn vereerd dat een belangrijk onderdeel van de geschiedenis nu een vaste plek in de tuin van het Marechausseemuseum heeft gekregen ter nagedachtenis aan de Nederlandse militairen en burger medewerkers van de Koninklijke Marechaussee die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en Vredesoperaties in de Wereld.

Gallery Plugin